Altijd en overal één waarheid


SANDER DE ZEE, BIM MANAGER:

Digitalisering is op zich niet alleen maar iets van de afgelopen tijd. Neem bijvoorbeeld het verzamelen en analyseren van financiële gegevens. Dat doen we al jaren. Maar met alle mogelijkheden van vandaag, kan het natuurlijk altijd beter en slimmer. Het financiële resultaat wordt namelijk pas echt interessant wanneer je ook je procesanalyses digitaal inzichtelijk hebt. Waarom? Omdat je zo verbeteringen kunt doorvoeren op basis van deze verzamelde data en processen kunt standaardiseren. Data decision making in de praktijk. En dat is dan ook precies waar we nu volop mee bezig zijn.

"Met BIM360 creëren we één bron van waarheid"

Een database met 100.000 gemelde incidenten dankzij BIM 360


We genereren steeds meer van dit soort procesdata en dat levert ons een hoop waardevolle inzichten op. Onze collega’s op de bouwplaats lopen inmiddels allemaal rond met iPads waar BIM 360 op staat. Daarin rapporteren we issues en monitoren we alle incidenten. Onze database bevat inmiddels een kleine 100.000 gemelde incidenten. En daar kunnen we enorm veel learnings uithalen om zo de kwaliteit van onze producten die we leveren aan onze klanten te verbeteren.


Standard way of work


Met de producten van BIM 360 kunnen we niet alleen processen monitoren. Middels analyses kunnen we ook de vakgroepen verder professionaliseren en de samenwerking met onze partners verbeteren. Door hier continu verder in te investeren kunnen we steeds meer naar één standard way of work werken, middels BIM 360. Hierdoor creëren we één bron van waarheid waarmee we onze producten en diensten steeds beter kunnen aanbieden aan onze klanten.

Afwijkingen signaleren met slimme robots


Een mooie, nieuwe ontwikkeling op gebied van data analyseren is de robotauto van Scaled Robotics waar we nu mee testen op project Unilever. Deze is uitgerust met sensoren die hun omgeving scannen. De verzamelde data die de robotauto ophaalt, wordt via een puntenwolk vertaald tot een 3D-puntenwolk. Door dit te vergelijken met het BIM-model, kunnen we mogelijke afwijkingen al in een vroeg stadium signaleren. Dat scheelt mogelijk kosten in een later stadium van het project.


Een voorbeeld: boven een systeemplafond hangt een kabelgoot. Deze goot wordt als eerste opgehangen en hangt 10 centimeter van zijn plek. Dat kan en dat gebeurt. Maar het is wel belangrijk om er in een later stadium rekening mee te houden wanneer ook het plafond erin moet. Dat kan namelijk zomaar een hoop kosten schelen dan wanneer je hier op een later moment pas achter komt.

BIM 360 op een hoger level


Onlangs verbleef ik een week in Las Vegas om het grote evenement van Autodesk University 2018 bij te wonen. Ik was dan ook in het bijzonder ontzettend benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen op gebied van BIM 360. Juist omdat we al deze producten in de keten toepassen en juist omdat daar nu zo erg de focus ligt, hoop ik nieuwe trends en ontwikkelingen te zien die ons proces makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan 4D-planningen maken, de factortijd koppelen aan het 3D model zodat we simulaties kunnen maken. En hoe gaan we om met integraties van derde partijen op het Forge platform? Wat is mogelijk en waar gaan we naartoe de komende jaren?


De conclusie is dat we bij Dura Vermeer klaar zijn om deze optimalisaties door te gaan voeren. Ik kijk er ontzettend naar uit om hier samen met mijn andere collega's in 2019 meer vorm aan te geven.