IN GESPREK MET EDWIN BENNAARS

Icoon van Rotterdam

BOEGBEELD

Het nieuwe hoofdkantoor van KPN moest modern en toekomstgericht zijn. En midden in de samenleving staan. Net als de locatie. Op de Rotterdamse Kop van Zuid vond het telecombedrijf wat het zocht. Dura Vermeer transformeerde er een bestaand regiokantoor tot een moderne eyecatcher.

‘We hebben een pand van 20 jaar oud bestendig gemaakt voor zeker nog eens 20 jaar’

‘WE HEBBEN VEEL GEBRUIK GEMAAKT VAN GERECYCLED MATERIAAL’

Meer iconische gebouwen

FOTOGRAFIE

BORIS BEELD

Aan de voet van de Erasmusbrug gelegen, op steenworp afstand van het beroemde Luxor Theater en het door Rem Koolhaas ontworpen“De Rotterdam”. Met vanaf de hoger gelegen etages een weids uitzicht over de Nieuwe Maas en de stad. Edwin Bennaars, verantwoordelijk voor het vastgoed van KPN, kan zich geen mooiere plek voor het hoofdkantoor wensen.


Voor Bennaars is het bovendien een plek met persoonlijke herinneringen. Hij woonde jarenlang in de woonwijk achter de Kop van Zuid en maakte er de geboorte van zijn drie kinderen mee, voordat hij met zijn gezin voor lange tijd naar het buitenland vertrok. ‘Het is fantastisch om weer terug te zijn en al even fantastisch om te zien hoe het gebied nu floreert.’


ONDERDAK

Twintig jaar lang doet het pand dienst als regiokantoor van KPN en biedt het onderdak aan de operationele diensten van het bedrijf, tot het telecombedrijf in 2016 besluit ook de hoofdkantoorfuncties in het pand onder te brengen.

Om het pand geschikt te maken als hoofdkantoor en om het beter te verbinden met de omgeving moest het aansprekender en duurzamer worden. Bennaars: ‘Het gebied rond dit pand is een dwarsdoorsnede van de samenleving. We wilden daar met dit pand bij aansluiten, zoals we dat ook met onze producten doen.’


Naast de hoofdkantoorfuncties zijn ook monteurs en callcenters in het pand gehuisvest. ‘Voor een maximale verbinding met de buitenwereld, is een Happy Italy-restaurant geopend in ons pand.’ De naam van het pand “De Link” moet die verbinding benadrukken.


ARCHITECT

Het was precies die verbinding die ook de architect van het bestaande pand, Renzo Piano, voor ogen had toen hij het decennia terug ontwierp. De hoek waarin de gevel staat, is bijvoorbeeld gelijk aan de hoek van de “hals van de zwaan”: de pylonen van de Erasmusbrug. Bennaars: ‘We konden dus niet zomaar aan de slag. Alles wat we wilden veranderen, moesten we vooraf afstemmen met Piano.’

Toen er een nieuw ontwerp lag, startte Dura Vermeer in 2017 met de ingrijpende verbouwing. Op de onderste verdiepingen verrees nieuwbouw, terwijl de bovenste etages werden gerenoveerd. De bestaande kantoorvloeren werden in twee fases vervangen voor grote open flexibele werk­ruimtes met een moderne, robuuste uitstraling. Tijdens de renovatie bleven zo’n 600 medewerkers van KPN in het gebouw doorwerken.


Het resultaat van alle inspanningen is een even iconisch als duurzaam pand. Bennaars: ‘We hebben veel gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, bijvoorbeeld voor het tapijt en het meubilair. De stoelen zijn van duurzaam materiaal en worden geleased. De verlichting huren we.’


AUDITORIUM

De grote trots van Bennaars is het auditorium. ‘Een prachtige ruimte, met een gigantisch raam dat uitzicht biedt op de Erasmusbrug’, zegt hij. ‘Voor dat raam kunnen we een scherm laten zakken, waarop presentaties worden getoond.’

Vol bewondering spreekt Bennaars ook over de kunstcollectie in het pand en de verzameling oude boeken en telefoons in de bibliotheek. ‘De schilderijen stammen uit het PTT-tijdperk. Als staatsbedrijf werd elk jaar kunst aangeschaft van Nederlandse bodem. De boeken en telefoons zijn afkomstig van het Houweling Telecommuseum uit Rotterdam.’


Volgens Bennaars legt het pand niet alleen verbinding met de omgeving, met het verleden en het heden van KPN, maar ook met de toekomst: ‘We hebben een pand van 20 jaar oud bestendig gemaakt voor zeker nog eens 20 jaar. Met een industriële look, precies zoals dat in een havenstad als Rotterdam past.’

‘WE MOESTEN ALLES VOORAF AFSTEMMEN MET DE ARCHITECT’

Feiten en cijfers


Wat: 5.000 vierkante meter nieuwbouw (auditorium, horeca en een Experience Centre) en 22 verdiepingen renovatie.


Bouwtijd: maart 2017 tot december 2017.


Bouwcombinatie: Dura Vermeer en Bosman Installatietechniek.

Icoon van Rotterdam

BOEGBEELD

Het nieuwe hoofdkantoor van KPN moest modern en toekomstgericht zijn. En midden in de samenleving staan. Net als de locatie. Op de Rotterdamse Kop van Zuid vond het telecombedrijf wat het zocht. Dura Vermeer transformeerde er een bestaand regiokantoor tot een moderne eyecatcher.

‘WE HEBBEN EEN PAND VAN 20 JAAR OUD BESTENDIG GEMAAKT VOOR ZEKER NOG EENS 20 JAAR’

Aan de voet van de Erasmusbrug gelegen, op steenworp afstand van het beroemde Luxor Theater en het door Rem Koolhaas ontworpen“De Rotterdam”. Met vanaf de hoger gelegen etages een weids uitzicht over de Nieuwe Maas en de stad. Edwin Bennaars, verantwoordelijk voor het vastgoed van KPN, kan zich geen mooiere plek voor het hoofdkantoor wensen.


Voor Bennaars is het bovendien een plek met persoonlijke herinneringen. Hij woonde jarenlang in de woonwijk achter de Kop van Zuid en maakte er de geboorte van zijn drie kinderen mee, voordat hij met zijn gezin voor lange tijd naar het buitenland vertrok. ‘Het is fantastisch om weer terug te zijn en al even fantastisch om te zien hoe het gebied nu floreert.’


ONDERDAK

Twintig jaar lang doet het pand dienst als regiokantoor van KPN en biedt het onderdak aan de operationele diensten van het bedrijf, tot het telecombedrijf in 2016 besluit ook de hoofdkantoorfuncties in het pand onder te brengen.

Om het pand geschikt te maken als hoofdkantoor en om het beter te verbinden met de omgeving moest het aansprekender en duurzamer worden. Bennaars: ‘Het gebied rond dit pand is een dwarsdoorsnede van de samenleving. We wilden daar met dit pand bij aansluiten, zoals we dat ook met onze producten doen.’


Naast de hoofdkantoorfuncties zijn ook monteurs en callcenters in het pand gehuisvest. ‘Voor een maximale verbinding met de buitenwereld, is een Happy Italy-restaurant geopend in ons pand.’ De naam van het pand “De Link” moet die verbinding benadrukken.

‘WE MOESTEN ALLES VOORAF AFSTEMMEN MET DE ARCHITECT’

ARCHITECT

Het was precies die verbinding die ook de architect van het bestaande pand, Renzo Piano, voor ogen had toen hij het decennia terug ontwierp. De hoek waarin de gevel staat, is bijvoorbeeld gelijk aan de hoek van de “hals van de zwaan”: de pylonen van de Erasmusbrug. Bennaars: ‘We konden dus niet zomaar aan de slag. Alles wat we wilden veranderen, moesten we vooraf afstemmen met Piano.’

Toen er een nieuw ontwerp lag, startte Dura Vermeer in 2017 met de ingrijpende verbouwing. Op de onderste verdiepingen verrees nieuwbouw, terwijl de bovenste etages werden gerenoveerd. De bestaande kantoorvloeren werden in twee fases vervangen voor grote open flexibele werk­ruimtes met een moderne, robuuste uitstraling. Tijdens de renovatie bleven zo’n 600 medewerkers van KPN in het gebouw doorwerken.


Het resultaat van alle inspanningen is een even iconisch als duurzaam pand. Bennaars: ‘We hebben veel gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, bijvoorbeeld voor het tapijt en het meubilair. De stoelen zijn van duurzaam materiaal en worden geleased. De verlichting huren we.’

‘WE HEBBEN VEEL GEBRUIK GEMAAKT VAN GERECYCLED MATERIAAL’

AUDITORIUM

De grote trots van Bennaars is het auditorium. ‘Een prachtige ruimte, met een gigantisch raam dat uitzicht biedt op de Erasmusbrug’, zegt hij. ‘Voor dat raam kunnen we een scherm laten zakken, waarop presentaties worden getoond.’

Vol bewondering spreekt Bennaars ook over de kunstcollectie in het pand en de verzameling oude boeken en telefoons in de bibliotheek. ‘De schilderijen stammen uit het PTT-tijdperk. Als staatsbedrijf werd elk jaar kunst aangeschaft van Nederlandse bodem. De boeken en telefoons zijn afkomstig van het Houweling Telecommuseum uit Rotterdam.’


Volgens Bennaars legt het pand niet alleen verbinding met de omgeving, met het verleden en het heden van KPN, maar ook met de toekomst: ‘We hebben een pand van 20 jaar oud bestendig gemaakt voor zeker nog eens 20 jaar. Met een industriële look, precies zoals dat in een havenstad als Rotterdam past.’

FOTOGRAFIE BORIS BEELD

Feiten en cijfers

Wat: 5.000 vierkante meter nieuwbouw (auditorium, horeca en een Experience Centre) en 22 verdiepingen renovatie.

Bouwtijd: maart 2017 tot december 2017.

Bouwcombinatie: Dura Vermeer en Bosman Installatietechniek.

Meer iconische gebouwen