De vernieuwde A6:
de eerste energieneutrale snelweg met een eigen zonnepanelenveld


Energieneutrale snelwegen worden de standaard, is de verwachting van Rijkswaterstaat. En wat ons betreft is dat een goede ontwikkeling. Met de verbreding van de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost over een lengte van 13,6 kilometer en van 2x2 naar 4x2 rijstroken wordt een voorschot gegeven op deze nieuwe, zelfvoorzienende toekomst.

Energie besparen en opwekken

Om een energieneutrale A6 te realiseren, moet energie worden bespaard en energie worden opgewekt. Een zonnepanelenveld van 4.000 tot 10.000 zonnepanelen gaat de benodigde energie opwekken om alle elektrische systemen voor het wegbeheer, inclusief de verlichting en de verkeerscontrole, te voorzien. Al met al verbruikt een snelweg de nodige kilowattuur. Vanaf dag één is gekeken hoe hier energie kan worden bespaard en is direct begonnen met het vervangen van de verlichting door ledlampen.

Circulair


Het DBFM-contract met 20 jaar beheer en onderhoud daagt bouwcombinatie Parkway6 (Dura Vermeer en Besix) uit zo duurzaam mogelijk te bouwen en eerder opgedane kennis en kunde in te zetten. Vanuit de circulaire gedachte is 150.000m3 ECO-zand als vervanger van primair zand uit zandwinning toegepast. Dit product komt vrij bij het recyclen van asfalt. Het zand is op een hoge temperatuur schoongebrand waardoor alle bitumen worden verwijderd en een schoon product ontstaat. Al het andere benodigde zand - zo’n 1 miljoen kuub-, is zoveel mogelijk met schepen aangevoerd om overlast en CO2-uitstoot te reduceren.

Bewust omgaan met grondstoffen

In het ontwerp voor de A6 is bewust omgegaan met de toepassing van grondstoffen. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor een extra dunne asfaltlaag. Een besparing die meer dan 3.000 vrachtwagenladingen asfalt oplevert. Dat de duurzame aanpak van de A6 speciaal is, blijkt wel uit de Europese duurzaamheidsprijs Procura+ Award die opdrachtgever Rijkswaterstaat ermee won. Zowel het energieneutrale aspect als het gebruik van de ontwerpinstrumenten om onder andere CO2-emissies te berekenen, werden geprezen.